Keramik – Begreppet keramik används för gods som har formats av lera och sedan bränts I ugn. Begreppet kan användas till alla keramiska produkter, från en mugg till tegelsten. Den finaste sorten keramik är porslin. Keramik kännetecknas som väldigt tåligt, hållbart och användbart.

Skillnad kakel/klinker – Skillnaden mellan en kakelplatta och en klinkerplatta är tätheten i själva godset. Klinkerplattan är betydligt högre täthet, vilket gör den mer hållbar och slitstark än kakelplattan. Detta gör att klinkerplattan passar till både väggar och golv, då den tål exempelvis kyla, frost och golvvärme. Kakelplattor går bra att använda på väggar.

Kakel – Kakelplattor är vanligtvis glaserade och torrpressade och används därför med fördel på väggar.

Klinker – Klinker är en slitstark, vattentålig platta av bränd lera (stengods) som kan användas till både väggar och golv samt för utomhusbruk. Klinkerplattor kan vara både glaserade och oglaserade och tål både frost och golvvärme.

Granitkeramik – Granitkeramik har ingenting med granit att göra, utan är en klinkerplatta med väldigt låg vattenabsorption. Dessa är mycket hållbara och används därför ofta i offentliga lokaler med hög belastning av gångtrafik, så som flygplatsterminaler och köpcentrum.

Mosaik – Mosaikplattor är glaserade eller oglaserade plattor som tillverkas i små format upp till 10x10cm. Detta gör dem lämpliga att använda till ytor som tillexempel är böjda eller har olika former. Mosaik är ofta tillverkat av porslin, sten eller glas och sitter ofta på ark av nät.

Glasmosaik – Glasmosaik har hög slitstyrka och låg vattenabsorption, då den är tillverkad av finsand blandat med smält glas.

Glasyr – Glasyren är själva ytbehandlingen på kakelplattan. Dess funktion är att delvis göra plattan ogenomtränglig för vatten och smuts, men även för att ge plattan estetiska effekter och färger.