HISTORIA

Vem har sagt att fyrkantigt är tråkigt?

Italienskt kakel är ett begrepp i sig – både när det kommer till kvalitet och design! Traditionen av italiensk kakel- och klinkertillverkning sträcker sig ända tillbaka till medeltiden och är högst levande än idag. Här föds ständigt nya trender som sedan anammas världen över. Italienarna har en unik känsla för trender, vare sig det handlar om mode, design eller inredning.

Våra leverantörer håller till runt trakterna i Modena och den anrika staden Rubiera i norra Italien, en kort bilfärd från Bologna. I dessa trakter ligger majoriteten av Italiens alla keramiktillverkare. Det var även i dessa trakter allt en gång började. När du åker längs vägarna i Modena ser du fabrik efter fabrik och mängder av staplade pallar redo att lastas. Traditionen är högst levande!

Keramiska plattor har en unik plats i historien. Historien om kakel och klinker går tillbaka så långt som till 1300-talet före Kristus. På den tiden använde man främst kakel vid husbyggen i Egypten. Många hävdar bestämt att kakel är den första produkten i världshistorien för hushållsbruk som var lika dekorativa som de var funktionella.

Ordet “keramik” kommer från det grekiska ordet “Keramos,”som betyder “lera” eller rättare sagt “lergods”. Ordet är relaterat till en gammal term som betyder “att bränna” eller “brända saker”. Forntida kakelplattor har hittats i olika delar av världens alla hörn, från Mesopotamien till Babylon, Tunisien, Iran, Turkiet, Kina, Korea och Japan för att nämna några.

Den italienska kakelplattans rötter sträcker sig hela vägen tillbaka till slutet av medeltiden. Offentliga byggnader och kyrkor smyckades då av hållbara, vackra keramikplattor. Plattorna var ofta gjorda av en lokal hantverkare och det var mestadels handdekorerad majolika.

Keramiska produkter från staden Faenza (där även vår samarbetspartner La Faenza ligger) dominerade marknaden under en lång tid. Ca 30 minuters bilfärd söderut hittar vi ett gammalt kapell i San Peteroni i Bologna. Detta är inte vilket kapell som helst, utan här lades nämligen ett av de första klinkergolven. Året är 1487 och konstnären hette Pietro Andrea da Faenza. Hans sätt att använda kakel genom att lägga det på golvet gjorde honom snabbt berömd och här börjar spridningen av att lägga kakel som golv – klinker. Snart hittade man kakel på både väggar och golv i allt från små och stora villor till palats och kyrkor i stora delar av Italien.

Exempel på några av de första klinkergolven som lagts i Italien hittar vi Ibland annat i San Francesco kyrkan i Deruta (återfinns idag på ett lokalt museum), Basso-Della Rovere kapellet i kyrkan Santa Maria del Popolo i Rom, Baglioni kapellet i Santa Maria Maggiore i Spello och även San Bernardinos oratorium i Perugia.

Efter att keramiska plattor används i massor under Art deco – perioden, kom det senare till att bli en produkt som huvudsakligen tillverkades i fabriker istället för att tillverkas för hand. Tack vare tekniska framsteg kunde man tillverka plattor med högre hållbarhet, styrka och olika storlekar och tjocklekar. Med de nya tillverkningsmetoderna kunde man skapa glaserade golvplattor med hög nötningsbeständighet. Samtidigt växte även efterfrågan på unika, handgjorda kakelplattor. Denna efterfrågan lever fortfarande kvar och livnär fortfarande måna hantverkare och konstnärer i Italien.

Skapandet av kakel, både fabrikstillverkad och handgjorda, fortsätter vara en källa till stolthet för Italienarna och den ekonomiska utvecklingen i såväl regionen som hela landet.